Sosyal Medya

Coğrafyamız

Bağdat’ın güvenliği Tahran’a emanet

Irak’ta Şii lider Sadr’ın ‘meclis işgali’ hamlesine İran destekli Şii ittifaktan yanıt geldi. Başbakan İbadi, Yeşil Bölge’den sorumlu generalini görevden alırken, İran da bölgeye milis gönderdi.



Geçen hafta Irak’ta büyük bir krize neden olan Åžii lider Mukteda es-Sadr taraftarlarının parlemento binasını basmasının ilk faturası kesildi. Olay sonrası parlementoyu basanlar için arama emri veren ve hak ettikleri cezayı almalarını isteyen Ä°ran BaÅŸbakanı Haydar el-Ä°badi, Özel Kuvvetler Timi Komutanı ve YeÅŸil Bölge’nin güvenliÄŸinden sorumlu Korgeneral Muhammed Rıza’yı görevinden alarak bu iÅŸin peÅŸini bırakmayacağını gösterdi.
 
SADR’IN ELÄ°NÄ° ÖPMÜŞTÃœ
 
Öte yandan görevden alınan komutan Rıza, 28 Mart’ta, oturma eylemine baÅŸlamak üzere BaÄŸdat’taki hükümet binalarının bulunduÄŸu korunaklı YeÅŸil Bölge’ye girdiÄŸinde eÄŸilip Sadr’ın elini öpmüştü.
 
 Irak’ta Åžii lider Mukteda es-Sadr yanlıları, ihtilal provası yaptı
 
Bir baÅŸka önemli geliÅŸmeyse, Ä°ran’ın protestolardan sonra ilk kez belirgin olarak diÅŸiniÅŸ göstermiÅŸ olması. Hatırlanılacağı üzere Sadr taraftarları protestolarında ‘Ä°ran dışarı’ sloganları atmış ve Ä°ran’ın ülkenin iç politikasına karışmasını istemediklerini göstermiÅŸti. YeÅŸil Bölge’nin protestocular tarafından iÅŸgali ve sonrasında da parlamento binasının basılması olaylarının ardından bölgenin güvenliÄŸini saÄŸlamak üzere Ä°ran Devrim Muhafızları adına Irak’ta faaliyet yürüten Åžii Saraya el-Horasani Tugayı’na baÄŸlı militanlar YeÅŸil Bölge’ye girdi. Horasan Tugayları Twitter’da Karada ve Cardiya bölgelerinde bulunduklarını gösteren videolar paylaÅŸtı. Sadr’ın önceki günlerde pazarlık için Ä°ran’a gittiÄŸi haberleri çıkmıştı.
 
Şİİ İTTİFAKI ÇATIRDIYOR MU?
 
 Irak’ta yolsuzluÄŸa bulaÅŸmamış teknokratlardan hükümet kurulmasını isteyen Sadr taraftarları,  geçen hafta baÅŸkent BaÄŸdat’ta hükümet binalarının bulunduÄŸu korunaklı YeÅŸil Bölge’deki parlamento binasını basmıştı. Bunun üzerine kentte “olaÄŸanüstü durum” ilan edilmiÅŸti. Åžii lider Sadr olaydan kısa bir süre önce  Necef’teki basın toplantısında, “Ben ve bana baÄŸlı olanlar, halk iradesinin olmadığı siyasette yer almayacak” demiÅŸ ve kendisine baÄŸlı olan Ahrar Grubu’nun siyasi faaliyetini dondurduÄŸunu açıklamıştı. Irak BaÅŸbakanı Haydar el Ä°badi, güvenlik birimlerine meclisi basan Sadr yanlılarının bulunması ve yargılanması talimatı vermiÅŸti. 
 
 Irak’ta Åžii lider Mukteda es-Sadr yanlıları, ihtilal provası yaptı
 
HORASAN TUGAYLARI NEDÄ°R?
 
Genel sekreterliÄŸini Iraklı Åžii Ali el-Yasiri’nin yaptığı el-Horasani milisleri, Ä°ran Devrim Muhafızları’nın yurtdışı operasyon birimi Kudüs Gücü tarafından yönlendirilen Iraklı unsurlardan oluÅŸturuldu. 2013’te Esad rejimine destek vermek için kurulduÄŸunu ilan eden örgütün, kısa süre içinde binlerce militan ve ağır silahlara sahip olması dikkat çekti. Horasan Tugayları, “Ä°ran’ın kopya IŞİD’i” olarak yorumlandı. Örgütün askeri kanadının lideri ise Iraklı Hamit Cezairi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.